Színezd át!

2015-05-31 (10:00:00 - 16:00:00)
Rippl-Rónai Fesztivál Kaposvár 2015. május 28-31.
Egyéb fesztiválprogramok 2015.

Gyere és Színezd át!

Egész napos, ingyenes családi nap az együtt és egymásért gondolkodás jegyében

 

 

Színezd át! – ezzel a címmel zajlik 2015 májusától októberig országos rendezvénysorozatunk, melynek keretében 11 megyeszékhelyre látogatunk el. Az ingyenes családi napon színes programokkal, játékos feladatokkal, ének- és tánctanítással, közös történetmeséléssel ösztönözzük a gyerekeket és felnőtteket a kultúrák közötti azonosságok és különbözőségek megismerésére és elfogadására.

A kampány fő célja a többségi társadalom és a nemzetiségek értékeinek megismerése, együttműködésünk és együttgondolkodásunk erősítése.

 

Tarka lesz, ha hagyod, Hogyha úgy akarod, Jó sok árnyalatot ölt! Hogyha úgy akarod, Hogyha elfogadod, Szebb lesz színesen a Föld!” – szól a „Színezd át” dal egy részlete, melyet többek között olyan hírességek énekeltek fel – csatlakozva ezáltal a kampány nagy számú támogatói mellé –, mint Demjén Ferenc, Szulák Andrea, Falusi Mariann, Oláh Gergő vagy Mező Misi. Célunk, hogy megmutassuk mindenkinek: több az azonosság bennünk, mint a különbözőség. Mivel az előítéletek leggyakrabban az ismeretek hiányán alapulnak, ezért a nemzetiségek – köztük kiemelten a romák – kultúrájának, életformájának bemutatására alkalmas játékok, közös történetírás, ének és tánctanítás, közös játékkészítés révén ismerheti meg a közönség a nap folyamán a velünk élő nemzetiségek értékekeit.

 

Hiszünk benne, hogy a kultúrák találkozása, az azonosságok és különbségek felismerése és elfogadása átszínezi, gazdagítja, és minőségileg jobbá teszi a különböző nemzetiségek egymás mellett élését és gondolkodását. Ezt szeretnénk mi is elősegíteni a változatos programokat kínáló országos rendezvénysorozattal.

 

Az esemény házigazdái a résztvevő városok polgármesterei, helyi védnökei pedig elismert személyiségek, sportolók, zenészek, énekesek, színészek, mint például D.Tóth Kriszta, Miklósa Erika, Sors Tamás, Görbicz Anita, Demjén Ferenc, Szakály György). Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

 

A rendezvénysorozat állomásai: Kaposvár, Pécs, Debrecen, Veszprém, Miskolc, Nyíregyháza, Szolnok, Győr, Eger, Budapest, Szeged.

 

A programot minden helyszínen a Somnakaj című roma musical esti előadása zárja, amelyben elismert énekesek, zenészek, táncosok közreműködnek. A főbb szerepekben Falusi Mariannt, Mező Misit, Tompos Kátyát, Oláh Gergelyt, Papadimitriu Athinát láthatjuk. A zenész-közreműködők között pedig olyan neves művészeket találunk, mint Szakcsi Lakatos Béla, Balogh Kálmán vagy Balázs Elemér. Az előadás egy vérbeli crossover; koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása.

A valós elemekből, visszaemlékezésekből építkező történet főszereplője egy roma lány, aki elindul, és példát mutat arra, hogy a gyökerek vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés. Az előadást tavaly mutatták be a Művészetek Palotájában.