Street art – Utcai művészeti programok

2015-05-28 - 2015-05-31
Rippl-Rónai Fesztivál Kaposvár 2015. május 28-31.
Művészeti programok 2015.

Street art – Utcai művészeti programok
Május 29. – 31.

A Rippl-Rónai fesztivál ideje alatt a kaposvári Zichy Mihály Iparművészeti Szakközépiskola tanulói és tanárai a Noszlopy Gáspár utcában interaktív művészeti eseményeket hoznak létre, amelyekben a fesztivál közönsége is szervesen részt vesz.
A pénteki és szombati napokon elsősorban az érdeklődőkkel közös alkotás, az akcióművészeti és performance művek bemutatása kerül előtérbe. Vasárnap délelőtt a gyermeknap alkalmából a festészethez, és rajzoláshoz kapcsolódó eseményművészeti programot alakítanak ki.

 

10.00–15.00 Festmény-, mozaik-, triptychonfestés

A Noszlopy Gáspár utca több pontján elhelyezett festőállványokon azonos méretű (négyzet alakú) feszített vásznakra festenek a tanulók, amelyet majd később egy nagy képpé állítanak össze: így a sok kis mozaiknak tűnő képecskéből egy komplex képet kapunk majd. Az elkészült képeket a Szivárvány Kulturális Központ oldalában állítanák ki. A festményeket több tanuló készíti péntek délelőttől kezdődően.

 

10.00–15.00 Optikai játékok, varázskorongok

Az iskola mozgókép és animáció készítő szakos tanulói már több rendezvényen is nagy sikerrel mutatták be ilyen jellegű interaktív vizuális játékaikat, amelyek a szemünk becsapásával a mozgó-kép illúzióját keltik. Olyan optikai játékokat készítenek az érdeklődőkkel közösen, mint a taumatróp (kis varázs korong), de megismerhetik a fenakisztiszkóp (nagy varázs korong) és a zoetróp (animációs szalag) elkészítését is. A játékokat pénteken (15 óráig), szombaton (17 óráig) és vasárnap délelőtt készítik.

 

10.00–16.00 Póló-tuning

A megunt egyszínű pólókat és felsőket is vidámabbá varázsolják a tanulók, akik textilfilcekkel és festékekkel feldobják azokat. Öntapadós fóliák segítségével még ötletes sablonokat is készíthetnek, amelyek egyedivé varázsolják a pólókat. A póló-tuningot péntek (14 óráig) és szombaton (17 óráig) készítik.

 

10.00–15.00 Rippl-sarok. Fényképezkedés háttérrel

Annak ajánljuk aki, szeretné megörökíteni magát, mint Rippl-Rónai egy igazán művészi és modern fényképen. A helyszínt az alkalmazott fotográfus tanulóink készítik el péntek délelőtt. Egy paraván-keretre helyezett képet festenek meg, amely majd hátteréül szolgál a fényképek elkészítéséhez. Egy nagy szalmakalapot is adnak a fényképezkedőnek, hogy még jobban hasonlíthasson egy igazi művészre. A Rippli sarok péntek (15 óráig) és szombaton (17 óráig) látogatható.

 

10.00–16.00 Portré rajzolás

A harmadik és negyedik évfolyamos művészeti szakos tanulók rajztábláikkal és személyes rajzeszközeikkel a Noszlopy Gáspár utca több pontján helyezkednek el összecsukható székekkel. Egy széken a rajzoló foglal helyet egy másikon pedig a vállalkozó kedvű, önmagát lerajzoltatni vágyó érdeklődő. Egy ilyen portré rajz elkészítése 40 percet vehet igénybe. A portré-rajzolás péntek (15 óráig) és szombaton (17 óráig) vehető igénybe.

 

10.00–16.00 Festészet kézzel-lábbal. Nyomhagyásos nyomtatás

Befestékezett kézzel és lábbal nyomhagyásos akcióművészeti alkotást készítenek a Noszlopy Gáspár utcában. A tanulók felkérnék a járókelőket, hogy saját lenyomataikkal hozzanak létre színes jeleket az utcán. Olyan festékkel dolgoznunk, ami eltávolítható (tempera) és környezetbarát.

 

10.00–15.00 Öndivat-bemutató, 2015. Akcióművészeti alkotás

A 35 éve elhunyt Hajas Tibornak, a magyar akció és performance művészet megteremtőjének állítanánk emléket egy olyan akcióművészeti alkotással, amely az utca embereit kéri fel, hogy váljanak egy közös dokumentum-alkotás részévé. Az akció művet pénteken délelőtt kezdik el. (Az akció Hajas Tibor Öndivatbemutató című 1976-os alkotásának az újraértelmezése.)

 

10.00–13.00 Eleven képek

Egész alakos életképeket készítenek el test-festés és a környezet kifestésével. Farkas Antal Jama művészetét is megidéző kompozíciókban az utca emberei a festett tér és a valóságos tér illúzióival találkozhatnak. A festői akció műveket pénteken délelőtt és szombaton készítik.

 

Helyszín: Noszlopy Gáspár utca