Somogy Zenekar és Juhos Együttes táncháza (Együd Árpád Kulturális Központ)

2014-05-24 (19:00:00)
Rippl-Rónai Fesztivál Kaposvár 2014. május 22-25.
Zenei programok, koncertek 2014.

Somogy Zenekar és Juhos Együttes táncháza

 

Somogy zenekar

 

A zenekar tagjai a hetvenes-nyolcvanas években kerültek kapcsolatba a népi kultúra tánc-és zenei vonalával. Országos tendencia volt akkoriban, hogy a tánckarok zenei kíséretét ellátó népzenészekből, zenekarokból –
a táncegyüttesek számához képest - keveset lehetett találni. Többnyire országos táborokban lehetett elsajátítani az alapokat. Ilyen volt a zenekar tagjainak életében a somogyi Dudaiskola, ahol Olsvai Imre zeneelméleti valamint a hangszeres előadók gyakorlati oktatása nagymértékben meghatározta zenei jövőjüket.
A jelenlegi tagok: Csikvár Gábor, Dömötör Gábor, György-Horváth László, Husi Gyula, Kovács Márton, Boldizsár Imre.
Hangszerek melyeket megszólaltatnak: hegedű, kürtöshegedű, brácsa, nagybőgő, kecskeduda, citera, tekerőlant, koboz, doromb, tamburica, tamburabrácsa, ütőgardon, tapan, különböző pásztorfurulyák és egyéb hangkeltő eszközök.
A zenekar profiljába tartozik a néptánc együttesek zenei kísérete, táncházak, koncertek, hangszerbemutatók és ismeretterjesztő előadások tartása. A kilencvenes évek közepétől szoros kapcsolatban állnak a színházi világgal, több nagysikerű színdarab zenéjének alkotásában vettek részt.
A zenekar néhány tagja, mint végzett népzenetanár képzi különböző településeken a jövő nemzedék népzenészeit, a többiek pedig tánckarok és egyéb művészeti közösségek mellet folytatnak alkotói tevékenységet.

 

Juhos együttes

 

A Juhos Együttes születésének pontos dátuma mindmáig ismeretlen a történelemkutatók számára. Amit bizonyosan tudunk, hogy 2005 Szilveszterén, (vagy talán már 2006 is volt akkor?) dermesztő hideg szél fújt a kaposvári dombok közt. Az egyik hófödte dombocska tetején, egy meleg házikóban mulatozott néhány táncos: a híres Somogy Táncegyüttes tagjai. Közülük négyen egy sötétkék felfújható gumimatracra telepedtek és elkezdtek zajt csapni a kezük ügyébe kerülő hangszerekkel. Ki furulyával, ki dobbal, ki gitárral serkentette ütemes mozgásra a kellemesen fenyőillatú levegőt...
Az ekkor kipattant szikra hamar tűzre kapott, a négy elszánt „muzsikus” (Csaba - koboz, Gergő - furulyák, Máté - furulyák, doromb és Miklós - dob, doromb) mellé csakhamar egy régi táncos (Norbi - dob, doromb) és egy igazi népzenész (Laci - hegedű) szegődött. Márciusra már neve volt a bandának, a gitár nyaka megrövidült és sörhasat (hátat) eresztett, hogy ezentúl már Csabi kobzán hárfázhasson.
Az így összeállt együttes próbálgatni kezdett, ki-ki a hangszerének megfelelően tudatosan hallgatta a moldvai zenekarok és adatközlők muzsikáit. Eközben kitavaszodott, s két kis virágszál nyílt a mezőn: Anna, Rebeka, akik gyönyörű énekhangjukat adták a lassacskán kiforrni látszó hangszeres hangzáshoz. Aztán a semmiből lehetőségek bukkantak elő, úgy tűnt, vannak, akik hallgatni szeretnék a Juhos muzsikáját. Egyik felkérés a másik után érkezett, így zenélhettek Kaposvár több pontján kívül Nagyatádon, a Domonyvölgyben, Bogláron, Szennában, Belgiumban, Visnyeszéplakon, Füreden és még ki tudja hol...

Az együttes célul tűzte ki, hogy megpróbálja lehetőségeihez mérten autentikusan elsajátítani a moldvai muzsikákat, és saját értelmezésében tolmácsolni a világnak, emellett messze nyúló terveket dédelget a jövőről, melyben szerepel adatközlők személyes felkeresése, és pár olyan nagyratörő vágy is, amit le sem szabad írni ilyen nyilvános helyen...

Amit majd az utókor is bizonyára megemlít, ha krónikába foglalja a Juhos Együttes történetét, az pár emlékezetesebb esemény az elmúlt évből (2007): a Juhos Budapesten a Tündérkert című moldvai zenekari találkozón, amiről DVD is jelent meg (igaz, csak belső terjesztésre). A Ki-Látó tehetségkutató verseny, melyet a Fonó Zeneház hirdetett, és a döntőbe jutott. A Táncház, Népzene válogatás CD 2008. áprilisában megjelent lemezének zárószáma a Juhos Együttes Járjad járjad kicsi kecském c. száma.

Emellett 2007 szeptembere óta iskolaidőben havi rendszerességgel Juhos táncház van Kaposváron, s 2009 óta Pécsen is az Ifjúsági Házban. A zenekar gyakran zenél együtt keszthelyi barátaival, a Boroszlán zenekarral és ritkábban, a pesti Fakutya együttessel, akiknek oly sokat köszönhetnek.

 

 

Helyszín: Együd Árpád Kulturális Központ, 19.00 óra