Rippl-Rónai parafrázis - a KaposArt Képző-és Iparművészeti Egyesület szervezésében

2014-05-22 - 2014-05-25
Rippl-Rónai Fesztivál Kaposvár 2014. május 22-25.
Kiállítások 2014.

Rippl-Rónai parafrázis

 

Kortárs képzőművészek installációs kiállítása, zászló és ponyvakiállítás a KaposArt Képző-és Iparművészeti Egyesület irányításával Rippl-Rónai József és korának arculatával.

 

Helyszín: Sétáló utca

A Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének Textilszakosztályán belül tevékenykedik a „VEXILLUM HUNGARICUM” csoport.

Az alkotók számos hazai és nemzetközi kiállításon évről évre megújulva bizonyítják a műfaj sokszínűségét. 2003. Eppingen, Németország; 2004. Thournot, Belgium; Novi Sad, Szombathelyi Textil Triennálék; Plein-Art Fesztiválok / Ráday utca / Erzsébet tér Budapest, Szekszárd, Gyöngyös, Miskolc stb. /

A zászlók szinte az emberi civilizációval egyidősek, gondolatokat, érzelmeket közölnek, szimbólumokat, jeleket színben és formában jelenítenek meg, amelyek úgy az egyénhez, mint a közösséghez szólnak. Története szervesen kapcsolódik a történelmi események menetéhez, népek életének, törekvéseinek különös kísérője és tanúja.

A magyar textil művészet, az 1970-s évektől kezdődően, a ”művész zászlóval” ezen ősi műfaj újjá élesztésére törekszik a mai kor szellemének megfelelően.
A művész zászlót, nem mindennapi használatra szánják, az alkotók beszédes jelképei, egy-egy művész sajátos tartalommal felruházott textilje, amely egyéni gondolatvilágot tükröz. Minden egyes művész más, más eszköztárat sorakoztat fel. Változatos és különleges anyagokkal, technikákkal, keresve az új lehetőségeket, folyamatosan tágítva a műfaj határait. Szabályos és szabálytalan befoglaló formák, szigorúan megszerkesztett kompozíció, geometrikus elemek, vagy burjánzó ornamentika, grafikus egyszerűség, festői látásmód, vidám hangulatú élénk, sokszor harsogó színvilág, de finom színárnyalatok, színátmenetek is megjelennek Tömör, vagy teljesen áttört felületek, melyeken a szél átfúj, vagy belekapaszkodik, tépi, tekeri, majd újra elengedi.
Lágyan suhogó selyem, színes szalagok, organzák, vásznak és nehéz műanyagok, festett, digitálisan nyomtatott, applikált, varrott felületek, egymás feletti rétegek, fényes és matt anyagok váltakoznak.
A zászló dekorativitásával, színességével egy jó térformáló, figyelemfelkeltő eszköz.


Czeglédi Júlia
Textilművész, a csoport kurátora