In memoriam MAKOVECZ IMRE - KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

2017-05-26 (16:00:00)
Rippl-Rónai Fesztivál Kaposvár 2017. május 25-28.
Kiállítások 2017.

In memoriam
MAKOVECZ IMRE

Helyszín
KAPOSVÁR, EGYÜD ÁRPÁD KULTURÁLIS KÖZPONT

11:00
KONFERENCIA

Előadások:
1977-es előadás - Hüse Csaba
Katasztrófák és újjáépítés - Turi Attila Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
A kormányrendelet jelenlegi állása - Makovecz Pál zenész, pedagógus, a Makovecz Imre Alapítvány elnöke
Stációk - Kampis Miklós Kossuth-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja

16.00
KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

Köszöntőt mond:
Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere

A kiállítást megnyitja:
prof. emeritus Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke

„határlétünk kelet és nyugat közötti természetünkben – lehet, hogy feladatunkban – is benne volt és benne van”1

„Szeretném azt hinni, hogy az Úrnak van humora, megbocsátása ehhez az élethez, melyet én éltem. Erőt adott hozzá.” (Makovecz Imre)

Makovecz Imre munkássága, munkáinak mennyisége a maga nemében egyedülálló. A sárospataki művelődési ház (1972) volt alkotói pályafutásának egyik legkiemelkedőbb épülete, mely mintegy a korábbi munkáiban látható tektonikai rendszerek összefoglalása is. Következő korszakát a visegrádi évek és a faluházmozgalom idejére tehetjük. Itt kezdte kiépíteni azt a fiatal építészekből álló társaságot, mely a visegrádi táborokon keresztül vezetett a MAKONA Kisszövetkezet megalakulásáig, majd később a Kós Károly Egyesülés és a Vándoriskola létrejöttéig.

Makovecz tervezési módszerében egyre nagyobb jelentőséggel bír az emlékezés, a személyes emlékezet megléte, szemben a hivatalos történelemmel. Épületeinek története van, melyek aztán építészeti elemekben, formákban meg is jelennek a házain.
Makovecz Imre számára a nemzetközi elismerést a sevillai pavilon (Spanyolország) hozza meg. A sevillai pavilon egyszerre összegzi a farkasréti ravatalozó, a siófoki és paksi templom, a kakasdi faluház építészetét, és előrevetíti a lendvai színházat (1991) és a piliscsabai Stephaneumot (1995). Az építészet itt ismét „a megtörtént és a megtörténhetett volna” lehetőségeit vázolja fel.

Makovecz olyan tökélyre fejlesztette a szabadkézi rajzolás művészetét, hogy minden egyes vázlata, skicce egy-egy önálló képzőművészeti alkotás. A rajzaiban alkotta meg a múlt és jövő építészetét. Előre és hátra közlekedett az időben és a tájban, a „lehetett volna” világában.

2005-től haláláig a budapesti felső-krisztinavárosi templom terve és jövője foglalkoztatta. Adódik a párhuzam a katalán építész, Antoni Gaudí és Makovecz között. Életük fő művét nem tudták befejezni. De ahogy a Sagrada Familia el fog készülni, úgy a budapesti felső-krisztinavárosi Szent Mihály-templomban is megszólalnak majd a harangok.

CSERNYUS LŐRINC
építész

CSERNYUS LŐRINC (1961)
Ybl-díjas építész, a Makovecz Imre Alapítvány kuratóriumi tagja, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolájának vezetője.

1 Előadás Kaposvárott 1977-ben