ERDŐLAKÓK - Tóth György kiállítása

2015-05-28 - 2015-05-31
Rippl-Rónai Fesztivál Kaposvár 2015. május 28-31.
Kiállítások 2015.

ERDŐLAKÓK

Tóth György kiállítása

Művészet – kicsit másként

Május 28. – május 31.


Tóth György alapképesítését tekintve mezőgazdász, Kaposváron született 1959-ben. A ’80-as évek elejétől a Somogy Táncegyüttes tagja, 1991-ig a tánckar vezetője. A néphagyományok (néprajz, tánc, zene, viseletek, építészet) szeretete mély, ma is élő nyomokat hagyott életvitelének kialakításában. A Kaposvár közeli Várdán él, lakóháza a népi építészet jegyeit hordozza. Kedves sportja a lovaglás, tanya jellegű birtokán magyar őshonos házi állatokat tart.

Tóth György 2010-ben készítette első performanszát a környező településeken összegyűjtött „padlásfiából”. A régi mestergerenda darabok, szarufák, mosóteknők, fém és cserépedények, vasalók, míves képkeretek, ajtók és ablakok újra életre kelnek keze alatt. Az amatőr művész összeállításait a finom népi humor jellemzi a „Kopasznyakútól” a „Húsvét-szigetekig”. Műveiben kiválóan ötvözi a fát és a fémet úgy, hogy a beépített eszköz új funkciót nyerve szerves része lesz az alkotásnak.

A szabadtéri kiállításon három installációját láthatjuk „Erdőlakók” címmel."

 

 A lényeg, kicsit másképp is megfogalmazva: régi, főként vas és fa eszközök, használati tárgyak felhasználásával készít ötletes "szobrokat", "perfomance"-okat, melyek többnyire humorosak, de vannak komoly tartalmú alkotásai is. Az első művek talán éppen a nagyon modern, számunkra nehezen értelmezhető művészeti irányzatok egy-egy alkotásának fricskájaként készültek, és eközben ráérzett az alkotás örömére. A saját szórakoztatásra elkészített alkotásokat ismerősöknek, barátoknak is megmutatva egyre inkább kiderült, hogy az emberek vevők az efféle humorra, újszerű "művészetre".