Boromisza Tibor (1880-1960) emlékkiállítás

2013-05-23 (17:00:00)
Festők városa hangulatfesztivál 2013. május 23-26.
Kiállítások 2013.
Boromisza Tibor (1880-1960) emlékkiállítás

A 13. Festők Városa Hangulatfesztivál hivatalos megnyitója
Köszöntő: Szita Károly polgármester
A kiállítás rendezője: dr. Török Katalin, Ferenczy Múzeum, Szentendre
Helyszín: Vaszary Képtár – Együd Árpád Kulturális Központ (Csokonai u. 1.)Boromisza Tibor festőművész a nagybányai művésztelep kiváló tehetségű művésze, akit a 20. századi magyar művészettörténet egyik kulcsfigurájaként tart számon a művészettörténet. Ferenczy Károly budapesti magániskolájában kezdte tanulmányait 1902-ben. 1904-ben került a nagybányai művésztelepre. A századforduló első évtizedében megjárta Rómát, majd Párizsban két éven keresztül tanult a Julian Akadémián. Korai nagybányai képeire Czóbel Béla hatott, majd Galimberti Sándorral a neós fiatal nagybányai művészek egyik fő szószólója lesz.
Boromisza Tibor munkásságának helyi vonatkozásai is vannak: 1908-1911-ig a Balaton partján dolgozott több somogyi művész résztvevővel, akikkel közösen Kőröshegyi festőknek nevezték magukat. Szellemi gyökerei között megtalálható a buddhizmus és a keleti kultúrák iránti érdeklődés, de folyamatosan jelen van Tolsztoj is, valamint a társadalomra, a népművészetre való figyelés. Későbbi hortobágyi képein eltávolodott a nagybányai korszakától. 1921-27 között Szentendrén élt.

A Boromisza kiállításon több mint száz műalkotást láthat a közönség magán és közgyűjteményekből, közöttük számos olyat is, amelyek több évtizedes rejtőzködés után most kerülnek először nyilvánosság elé. A tárlat mind a festészeti, mind a dokumentációs anyaggal végigköveti az összes élethelyszínt, bemutatva a művész jelentős írói munkásságát is. Nagy teret szentel az időrendbe állított festői korszakok szokásosnál gazdagabb dokumentálásának, írott források, archív fotográfiák felhasználásával.
A kaposvári kiállítás különlegessége, hogy Boromisza képei a Kőröshegyi festők alkotásainak társaságában jelennek meg.