Az V. Magyar Filmek Fesztiváljának megnyitója

2012-05-24 (16:00:00)
Festők városa hangulatfesztivál 2012. május 24-27.
Művészeti programok 2012.
Mozgóképes programok:
Az V. Magyar Filmek Fesztiváljának megnyitója, 
Szivárvány Kultúrpalota

V_MFF_Szoro_elo

Jegyár: 800 Ft
Kedvezményes jegyár (diákjegy, nyugdíjas jegy): 500 Ft
4 napos bérlet: 2000 Ft
4 napos kedvezményes bérlet (diák, nyugdíjas bérlet): 1500 Ft
Jegyek és bérletek a Szivárvány Kultúrpalota pénztárában kaphatók H-P 12.00 és 17.00 óra között.


2012. május 24. Csütörtök

16: 00 Megnyitó
16: 30 Rövidfilmek bemutatója
1. rész Kaposvári Egyetem Művészeti Karos hallgatóinak kisfilmjei
2. rész Zichy Mihály Művészeti Szakközépiskola diákjainak kisfilmjei

19. 00 óra
Final Cut - Hölgyeim és Uraim

magyar játékfilm, 80 perc, 2012
rendező: Pálfi György
Az igazi szerelmes film az "igazi" férfi és az "igazi" nő történetéről mesél. És milyen az igazi férfi? Hát sármos, mint Marcello Mastroianni a La dolce vitában, de azért izmos is, mint Brad Pitt a Harcosok klubjában. Kisfiús, mint Leonardo DiCaprio a Titanicban... vagy inkább, mint Alain Delon a Rocco és fivéreiben, csak kicsit magasabb - legalább, mint Belmondo. Lehengerlő, mint Clark Gable, és néha, persze, mélabús, mint Tony Leung Chiu Wai a Szerelemre hangolvában. Határozott, mint Sean Connery, vagy Daniel Craig, mikor James Bond, de azért öntörvényű és kiszámíthatatlan is, mint Latinovits a Szindbádban, és néha kicsit esetlen, mint Chaplin a Modern időkben, közben persze titokzatos és kicsit félelmetes is, mint Gary Oldman a Drakulában és nagyon vicces, mint Woody Allen az Annie Hallban.
És milyen az igazi nő? Biztosan kiszámíthatatlan és ösztönös, mint Lollobrigida, de közben kecses és összeszedett, mint Audrey Hepburn. Kislányos, mint Audrey Tautou, ugyanakkor hideg és távolságtartó, mint Greta Garbo. Bolondos és közvetlen, mint Julia Roberts, de a mosolya olyan, mint Ava Gardneré. Igazi asszony, akár csak Sophia Loren, de az se baj, ha egy kicsit Monica Belluccira is hasonlít... és közben légies, akár Liv Tyler, amikor tündét alakít. Tudja, mit akar, akár Sharon Stone, de egyszerre elveszett és ártatlan, mint Szeleczky Zita. Ja, és olyan odaadással tud csókolni, mint Kim Novak....Te jó ég, ha ezek ketten találkoznak?!


2012. május 25. péntek

18. 00 óra
Isztambul
(Istambul)
színes, magyar-holland-ír-török játékfilm, 94 perc, 2011 (12)
rendező: Török Ferenc
szereplő(k): Johanna ter Steege, Yavuz Bingol, Varga Norbert, Padraic Delaney, Tenki Réka, Lukáts Andor, Bánfalvi Eszter
A népszerű professzort, Jánost senki nem vetette meg, amikor elhagyta családját huszonnyolc éves tanítványáért. De amikor felesége, Katalin az idegösszeomlás után megszökik a kórházból és kistoppol Isztambulba, a családban mindenki felháborodik. Pedig neki is ugyanannyi joga van az újrakezdéshez, mint a férfinek. Katalint bejelentik a rendőrségen eltűnt személyként, és amikor a nyomára bukkannak, tinédzserkorú fiát, Zolit küldik utána.

20. 00 óra
Kaland

színes, magyar romantikus dráma, 84 perc, 2011 (12)
rendező: Sipos József
író: Márai Sándor
szereplő(k): Gerd Böckmann, Marozsán Erika, Csányi Sándor, Eperjes Károly, Törőcsik Mari, Nagy-Kálózy Eszter, Moór Marianna, Szilágyi Tibor,Tordai Teri, Kautzky Armand, Pogány Judit

A film Márai Sándor azonos című művéből készült.
Dr. Kádár Péter professzor minden tekintetben sikeres. Karrierje szárnyal, fiatal felesége, Anna pedig irigylésre méltóan gyönyörű. Tökéletes élete épp azon a napon hullik darabjaira, amikor kinevezik a legnevesebb klinika vezetőjévé. A professzor nem is sejti, hogy amíg őt ünneplik, addig hűségesnek hitt kollégája, fogadott fia Zoltán doktor, szökésre készül Annával. Az ígéretes kaland azonban váratlan fordulatot vesz. A professzor súlyos alkut köt Zoltánnal, amely mind a három ember életét végérvényesen megváltoztatja.


2012. május 26. szombat


18. 00 óra
A vizsga

színes, magyar thriller, 90 perc, 2010 (12)
rendező: Bergendy Péter
szereplő(k): Nagy Zsolt, Kulka János, Hámori Gabriella, Scherer Péter, Elek Ferenc, Haumann Péter
1957. december 24. A zűrzavaros októberi események után az Államvédelmi Osztálynak meg kell győződnie arról, hogy ügynökei közül kiben bízhat meg a jövőben, ezért egytől-egyig próbára teszi azok lojalitását a rendszerhez. A szép karrier előtt álló tartótisztnek, Jung Andrásnak (Nagy Zsolt) éppen a szenteste hozza el ezt a bizonyos vizsgát: nem is sejti, hogy a szemközti ház egyik ablakából többek között atyai tanítómestere, Markó Pál (Kulka János) figyeli, és értékeli minden tettét, minden mondatát. Ha András ezt tudná, valószínűleg nem éppen ezen a napon találkozna konspirált lakásán az eddig szigorúan titkolt szerelmével, Évával (Hámori Gabriella), és körültekintőbben őrizné a rábízott ügynöklistát is. A névsornak azonban lába kél, András megtudja, hogy Éva egyáltalán nem az, akinek hitte, és lassan az is kiderül, hogy senki sem bízhat meg a másikban.

20. 00 óra
Az ajtó

színes, magyar-német filmdráma, 98 perc, 2012 (12)
rendező: Szabó István
író: Szabó Magda
szereplő(k): Martina Gedeck, Helen Mirren, Eperjes Károly, Börcsök Enikő, Nagy Mari, Szirtes Ági, Andorai Péter, Marozsán Erika, Jirí Menzel
Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről. A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története. Magda, az írónő bejárónőt keres. Megismeri Emerencet a meglehetősen öntörvényű, nyers asszonyt. A kezdetben egymás iránt érzett gyanakvás és közöny helyét, lassanként átveszi az elfogadás és a bizalom. Ahogy Emerencről leválik a ridegség máza, úgy tárul ki egyre jobban a közöttük lévő ajtó.
Rajzfilmünnep


2012. május 27. vasárnap


11. 00 óra
Bogyó és Babóca - 13 új mese

színes, magyar animációs film, 70 perc, 2011 (KN)
rendező: Antonin Krizsanics
író: Bartos Erika
zeneszerző: Alma Együttes
mesélő: Pogány Judit
producer: M. Tóth Géza

Bogyó és Babóca 13 új kalanddal várja a lelkes közönséget. Bogyó a csigafiú és Babóca a katicalány immár barátokként fedezik fel az őket körülvevő világot. A kedves rövid mesék a legkisebbek számára érthetően közvetítenek olyan értékeket, mint az önzetlenség, türelem, kitartás és a természet szeretete. Bogyó, Babóca és új barátaik bejárják az erdőket, mezőket, vizeket, és ezúttal egy léghajóval még az eget is meghódítják, s közben segítenek mindenkinek, akivel útjuk során összetalálkoznak.

Belépés díjtalan!


13.00 óra
Süsü, a sárkány kalandjai

színes, magyar bábfilmsorozat, 1977 (KN)
rendező: Szabó Attila
író: Csukás István
zeneszerző: Bergendy István
szereplő(k): Bodrogi Gyula, Sztankay István, Hűvösvölgyi Ildikó, Meixler Ildikó, Csákányi László, Kaló Flórián, Tábori Nóra, Mikó István, Haumann Péter, Horkai János, Zenthe Ferenc, Usztics Mátyás

Süsü, a sárkány igencsak eltér szokványos társaitól, hiszen csak egy feje van. A többi társával ellentétben nem várakat ostromol, hogy a vár bevétele után királylányokat raboljon magának. Inkább lepkéket kerget, és arról ábrándozik, milyen jó volna rózsabimbónak lenni, mert úgy legalább rászállnának a gyönyörűségesebbnél gyönyörűbb pillangók. Szelídségével belopja magát az emberek szívébe. Szülei kitagadják az egyfejű jóságos Süsüt, aki vándorlása során találkozik a királyfival, aki megsajnálja és hazaviszi. Először Süsü idegenforgalmi szenzációként szerepel, s megtanul "rettentően" viselkedni. Azután, mint kőtörő lelkesen cipeli az ország hegyeit. Ha kell, megvédi a várost Torzonborz király ármánykodásaitól. De nem csak hős várvédő. Ha sors úgy hozza, gyengéd lelkű szerelmes sárkányfi, aki képes bármire, hogy meghódíthassa leendő arája, Süsela kezeit.

Belépés díjtalan!


14.30 óra
Lúdas Matyi

színes, magyar rajzfilm, 70 perc, 1979 (KN)
rendező: Dargay Attila
író: Fazekas Mihály
szereplő(k): Kern András, Geszti Péter, Csákányi László, Agárdy Gábor, Gobbi Hilda, Inke László, Csurka László, Zenthe Ferenc
A klasszikus Fazekas Mihály-mesének megfelelően Lúdas Matyi, a szegény, furfangos libapásztor kisfiú története elevenedik meg Dargay Attila ma már klasszikussá vált rajzfilmjében. A film igazi csemege. A remek figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönzik a hangjukat, és ráadásként Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás fantasztikus zenéje csendül fel.
Belépés díjtalan!


16.00 óra

Sherlock Holmes nevében

színes, magyar ifjúsági kalandfilm, 100 perc, 2011 (12)
rendező: Bernáth Zsolt
szereplő(k): Szénási Kristóf, Ungvár Ádám, Kugler Nikolett, Karalyos Gábor, Gáspár Tibor, Kiss Attila, Tahi Tóth László (Öreg)

Főszereplőink két Sherlock Holmes-rajongó kiskamasz, akik egymást Holmes-nak és Watsonnak szólítják, valamint egy kislány, Ica, akivel együtt különös kalandokba keverednek a nyári szünetben. Történetünk egy vidéki kisvárosban játszódik, ahol furcsa dolgok történnek, noha a felnőttek mindebből semmit nem vesznek észre. Gyerekek tűnnek el, és bár pár nap után látszólag sértetlenül előkerülnek, valójában egyik sem ugyanaz már, mint korábban volt. Watson a maga módján nyomozott már ez ügyben, de nem jutott semmire. Holmes-nak nem csak intellektuális kihívás a rejtély megoldása, de segíteni is akar.