30Y koncert

2013-05-23 (20:00:00)
Festők városa hangulatfesztivál 2013. május 23-26.
Zenei programok, koncertek 2013.

30Y koncert

A 2013-as koncert(turné) aktualitását a 2012. november 29-én megjelent Szentimentálé lemez ill. alkotói projekt adja. A színpadon ezúttal 15 zenész játszik, megmutatva a komoly és könnyűzene együvé tartozását, azt, hogy „a zene egy univerzum”. A 30Y tagjain kívül a Symphonic Brass Quintet (tagjai között a PFZ zenészeivel), Csalló Roland (a Fesztiválzenekar klarinétművésze), Szűcs Qka Krisztián (az Ajkai Bányász Fúvószenekar karnagya, trombitaművész), Bóra Áron (percussion, a Kispál és a Borz volt dobosa), Rozs Tamás (a Szélkiáltó csellistája, számos színházi produkció zenei vezetője), Egyedi Péter (Óriás, IHM) a Szentimentálé koncert teljes művészi-előadói csapata.

Helyszín: Szivárvány Kultúrpalota (Noszlopy u. 5-7.)

 

Jegyár: 2500Ft
Jegyek kaphatók a Szivárvány Kultúrpalota pénztárában és a Tourinform Irodában.


30Y Szentimentálé koncert2013-ban, a 30Y zenekar a korábban már jól dokumentált rockzenekari erőssége mellett, a finomabb, „játékosság, zenei intimitás és közvetlenség” jellemezte Szentimentálé programmal turnézik, amelynek aktualitását a tavaly november 29-én megjelent Szentimentálé lemez és alkotói projekt adja.

A 2012-es évben a 30Y olyan komplex kísérleti projektbe kezdett, melynek összefoglaló címe is SZENTIMENTÁLÉ lett. Az év végére megjelent aSzentimentálé lemeze és dalgyűjteménye – amely összesen huszonnyolc dalt tartalmaz –, világlátásuk allegóriája. A zenei anyag sokféle – innovatív és Magyarországon egyedülálló – megjelenési formában érhető el, amely a hagyományos lemezmegjelenésben CD-n tartalmaz 15 dalos kollekciót. Ezzel párhuzamosan dupla bakeliten 15+3 dal, továbbá online a Szentimentálé teljes zenei anyaga (28 dal) látott napvilágot.

Lévai Balázs tizenkét filmetűdöt fűzött mozifilmmé Szentimentálom címmel, kialakult az a folytonosan változó tér, amelyikben tizenöt fős zenekar szólaltatja meg a dalokat. A 30Y komolyzenészekkel egészül ki, megmutatva azt is, hogy nincsenek ebben az értelemben határok: a zene egy univerzum.

Szentimentálé turné strukturális alapeleme, hogy minden koncertállomás más és más módon épül fel – viszonyulva valamilyen módon ahhoz a kontextushoz, amelyet az előadás helyszíne kínál. A koncert kulisszája (a zenekar tagjaira és a speciális színpadelemekre való vetítés) előadásról előadásra újraértelmezi a Szentimentálé addigi előadásait, ahogyan folytonosan átrendezi a teret – folytonos viszonyban az élőképpel, a koncerttér tényleges tárgyaival, és legfőképp a Szentimentálé dalokkal.
Az előadás arra a koncepcióra épít, hogy abban a mozgóképes anyagok, az ott és akkor alakuló vizuális elemek (VJ), a zenéhez kapcsolódó akciók (a szépirodalom és a színház világa) és a megszólaló dalok egységes világot jelenítenek meg: a Szentimentálé világát.A Szentimentálé zenészei:

30Y
A Pannon Filharmonikusok Symphonic Brass Quintet-je
Bóra Áron (ex Kispál és a Borz)
Csalló Roland (Budapesti Fesztiválzenekar)
Egyedi Péter (Óriás, IHM)
Rozs Tamás (Szélkiáltó) 
Szűcs Krisztián Qka (Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, alapítva 1924)

Az előadás művészeti vezetője: Lévai Balázs
Vizuális terv és VJ: Lengyel István